fbpx

Bøjer og farvandsafmærkninger

Alt hvad du skal vide om bøjer og farvandsafmærkninger til søs. Gennemgå vores lektion og bliv mester til at kende forskel på alle afmærkninger. Du kan også tage vores speedbådskørekort og duelighedsbevis kurser. Her lærer du alt om bøjer, sømærker og farvandsafmærkninger i fællesskab med andre kursister og vores undervisere.

Introduktion

I lektionen her gennemgår via de grundlæggende bøjer, farvandsafmærkninger og sømærker til søs. Kært barn har mange navne. 

Nederst på siden finder du flere lektioner om fx. vigeregler til søs. Vi har også artikler med gode råd og nyttig viden om fx reglerne for speedbådskørekort.

Flydende afmærkninger til søs

Flydende afmærkning kaldes også sømærker og kan inddeles i disse hovedformer:

flyende afmærkninger og bøjer

Sømærkerne findes både med lys (lystønder og stager med lys) og uden lys (dagsømærker/vagere). Internationale regler stiller krav til sømærkernes udformning og farven af den synlige del, så de er genkendelige på tværs af landegrænser, og så den sejlende altid ved, til hvilken side afmærkningerne skal passeres.

Hvad er en farvandsafmærkning?

Farvandsafmærkninger bliver også kaldt bøjer i daglig tale. Bøjer bruges til at markere specifikke områder på havet for at hjælpe med at guide skibe, både og andre vandfartøjer. De er bygget til at være synlige i vandoverfladen og er normalt fastgjort til havbunden med en kæde eller et kabel. Der findes 12 forskellige typer, som hver især indikerer, hvordan man skal navigere i forhold til deres positioner.

Se alle afmærkninger til søs her.

Hvor finder du en bøje til søs?

Vi har allesammen set en bøje, men måske ikke tænkt videre over hvad sådan en skal bruges til. Du kan via et søkort eller andet digitalt værktøj orientere dig om enkelte bøjers placeringer. Men virkeligheden hænger ikke altid sammen med teorien.

Ved dårligt vejr og storme kan bøje løsrive sig. Bøjer er ikke udstyret med en GPS og derfor opdateres deres placering manuelt. Hvis du observerer en fejl ved en afmærkning, skal dette indberettes direkte til Søfartsstyrelsen.

Hvordan får du øje på en bøje?

Hver bøje er mærket med et eller flere reflekterende bånd, der kan ses om natten, hvis man lyser på dem. Nogle har en kegle, kugle/r, cylinder, kryds eller kors på toppen, som er bøjens topmarkering. Alle disse elementer sikrer, at man kan identificere en bøje under forskellige lysforhold, ved dårlig sigtbarhed, modlys og om natten.Video om bøjer

Videoen kan bruges som forberedelse til vores kurser i speedbådskørekort og duelighedsbevis.

Kunne du lide videoen? Hop forbi vores Youtube kanal og abonner. Vi vil løbende lægge nye videoer op, efterhånden som vi laver dem – men du kan også efterspørge en video. Videoerne er til fri afbenyttelse. Vi har lavet dem, fordi vi synes at vigtig viden skal være gratis tilgængelig.

Indholdsfortegnelse
Scroll to Top