fbpx

Vigeregler til søs

Alt hvad du skal vide om vigeregler til søs. Gennemgå vores lektioner og bliv tryg næste gang du møder en eller flere skibe på vandet. Du kan også tage vores speedbådskørekort og duelighedsbevis kurser. Her lærer du alt om vigeregler i fællesskab med andre kursister og vores undervisere.

Introduktion

I lektionen her gennemgår via de grundlæggende vigeregler til søs. Nederst på siden finder du flere lektioner om specifikke situationer. Vi har også artikler med gode råd og nyttig viden om fx reglerne for speedbådskørekort.

vigeregler,vigeregler til søs

Grundlæggende forklaring

Vigereglerne udgør basis for navigation til søs, og har til formål at forebygge kollisioner mellem skibe. 

Du skal altid udøve god dømmekraft og dygtigt sømandskab, specielt i omstændigheder, hvor der er tre eller flere skibe i synsafstand af hinanden.

Vigereglerne træder i kraft så snart skibe kan ses med det blotte øje eller gennem et teleskop. Det er altid nødvendigt at være opmærksom, holde udkig og løbende fastslå positionen af alle nærliggende skibe for at vurdere, om der er en risiko.

Hvis en af to skibe skal undgå den anden, er det afgørende, at det andet skib fastholder sin kurs og hastighed, som det er beskrevet i vigereglerne. Det er vigtigt at lave markante og tidlige ændringer i kursen eller hastigheden, så det andet fartøj kan forstå dine intentioner og bruge dit fartøj som en rettesnor for deres egne manøvrer.

Som en ekstra hjælp kan man kommunikere sine intentioner ved hjælp af signaler som lyd, lys og flag. Disse signaler er især vigtige hvis et andet skib ikke overholder reglerne.

Vil du gå mere i dybden med søvejsreglerne kan du læse bekendtgørelsen herVideo om vigeregler

Videoen kan bruges som forberedelse til vores kurser i speedbådskørekort og duelighedsbevis.

Kunne du lide videoen? Hop forbi vores Youtube kanal og abonner. Vi vil løbende lægge nye videoer op, efterhånden som vi laver dem – men du kan også efterspørge en video. Videoerne er til fri afbenyttelse. Vi har lavet dem, fordi vi synes at vigtig viden skal være gratis tilgængelig.

Indholdsfortegnelse

Scroll to Top