fbpx

Lån til båd

Lån til båd - sådan får du et bådlån

Drømmen om at eje en båd, men er usikker på hvordan finansieringen skal klares. Med den nuværende økonomiske situation i Danmark, herunder høje renter og inflation, har dine finansieringsmuligheder med garanti ændret sig, hvis du blot sammenligner et par år tilbage. Det er derfor vigtigt, du grundigt undersøger markedet og de potentielle muligheder.

Lad os starte med at belyse de forskellige måder at låne på.

Hør først i videoen hvordan vi ser bådmarkedet og renten i 2024 📈

Få et banklån

Mange danskere vender sig først mod deres bank, når de overvejer bådfinansiering. Banklån tilbyder typisk konkurrencedygtige rentesatser, men de fleste banker i 2023 forventer en udbetaling på mellem 25% og 40% af bådens pris. Dette betyder, at du skal have en vis opsparing til rådighed for at kunne låne til en båd.

I starten af 2023, skulle du forvente at lægge en udbetaling på ca. 20% – 30% og denne procentsats har kun været stigende. Så det kunne godt se ud som om bankerne er blevet mindre risikovillige. Men det kan selvfølgelig ændre sig i løbet af 2024.

For at kunne låne i banken, skal du kunne stille sikkerhed for lånet. Dette kan omfatte pant i båden eller andre værdier, såsom en bolig eller bil. Hvis du har mulighed for at stille sikkerhed, kan du ofte forhandle en bedre rente og lånevilkår.

Hvilke andre typer lån kan du gå efter?

Det traditionelle banklån er for mange det første valg, men der findes andre måder at få et bådlån på.

Forbrugslån

I nogle tilfælde vil hverken banken eller bådforhandleren hjælpe med finansieringen. I så fald kan du overveje personlige forbrugslån eller bådlån, som du kan ansøge om online. Disse lån kræver normalt ikke en udbetaling eller sikkerhed, men vær opmærksom på, at de ofte har højere rentesatser og gebyrer end banklån.

Lån i din bolig – Realkreditlån i friværdi

Hvis du ejer dit eget hus, kan du også overveje at forhøje dit boliglån for at finansiere din båd. Dette er kun muligt, hvis du har tilstrækkelig friværdi i dit hus eller har belånt mindre end 80% af husets værdi. Fordelen ved denne form for finansiering er, at boliglån normalt har meget lave rentesatser i øjeblikket. Det kan dog medføre højere månedlige afdrag.

Specialiserede bådlån

Nogle banker, som Nykredit, Arbejdernes Landsbank og Middelfart Sparekasse, har specialiseret sig i bådfinansiering og kan tilbyde skræddersyede lån til båd køb. Hvis du skal låne mere end 250.000 og ikke har mulighed for at låne i din bolig, findes der også banker, der har specialiseret sig i bådlån.

Disse lån kan give dig mulighed for at låne højere beløb, men de kræver normalt en betydelig udbetaling og stiller båden som sikkerhed. I 2023 ligger renten på banklån til en båd typisk omkring 7% op opefter. Det er vigtigt at forstå, at denne rente kan variere afhængigt af din kreditværdighed og lånebeløb.

Det anbefales at kontakte flere banker for at sammenligne tilbud og finde den mest fordelagtige rente for din situation. Nedenstående finder du et sammenligningsskema over de tre banker, samt links.

Låneudbyder Max. lånebeløb Min. Lånebeløb Udbetaling Max løbetid
Nykredit 10.000.000 kr. 200.000 kr. 25% – 35% af bådens pris 15 år
Middelfart Sparekasse Individuel vurdering 250.000 kr. 30% med fast ejendom, ellers 40% 15 år
Arbejdernes Landsbank +1.000.000 kr. 200.000 kr. 30% af bådens pris 15 år

Fordele og ulemper ved bådfinansiering

Se nedenstående tabel for at kende fordele og ulemper ved de forskellige typer bådlån.

Lånetype Fordele Ulemper
Forbrugslån – Ingen krav om udbetaling eller sikkerhedsstillelse

– Mange udbydere, hvilket øger dine muligheder

– Højere renter og låneomkostninger sammenlignet med andre lånetyper
Realkreditlån i friværdi – Nogle af de laveste renteomkostninger, da der er sikkerhed i fast ejendom

– Ingen krav om udbetaling

– Du skal eje fast ejendom med tilstrækkelig friværdi

– Omkostningstungt at lægge lånet om ved mindre lånebeløb

Specialiseret bådlån – Lav rente i forhold til et almindeligt banklån

– Mulighed for rådgivning ved køb af båd

– Mulighed for højere lånebeløb

– Høj udbetalingsprocent, normalt omkring 30% af bådens pris

– Båden stilles som sikkerhed for lånet

Er det en god ide at låne i øjeblikket?

Beslutningen om at låne til en båd afhænger af din personlige økonomiske situation og dine mål. Hvis du har råd til at håndtere de månedlige betalinger og har brug for en båd til rekreation eller arbejde, kan det stadig være en god tid at købe en båd. Husk dog at tage højde for renten og inflationen i dine budgetberegninger.

Personligt ville jeg ikke handle båd, hvis det betød at jeg skulle på låne markedet, med mindre at jeg havde en stor friværdi i huset, som kunne udnyttes. Renten er høj og de fleste tilbyder kun en variabel rente på et bådlån, hvilket betyder at den månedlige udgift let kan stige yderligere.

Derudover skal man også lige tage afskrivningen i betragtning. Køber du en ny båd, så skal du forvente en stor afskrivning de første par år. (ligesom vi kender det fra et bilkøb) og efterfølgende en løbende afskrivning, typisk omkring 6- 8% årligt. Dette afhænger selvfølgelig af bådtypen, ligesom det gør med biler. Havde du f.eks. købt en Porsche 911, for 20 år siden, så havde du formentlig lavet en god deal, sammenlignet med hvis du havde købt en Skoda, da den formentlig ville være tæt på værdiløs. Er du selv likvid og kan købe båden kontant, så kunne det måske være et godt marked for dig.

Hvor meget kan jeg låne til en båd?

Dette afhænger af hvordan din personlige økonomi ser ud. Skal du ud og låne pengene uden en friværdi i huset, skal du forvente at lægge en udbetaling på helt op til 40% med en variable rente på over 7%. Så kan du selv lave regnestykket.

Skal jeg købe en ny eller brugt båd?

Hvis du skal låne pengene til din båd, kan det ofte bedst betale sig at købe en nyere båd. Når du køber en ny eller nyere båd, vil du kunne få en længere løbetid på dit lån og det vil ofte også betyde et mindre månedlig afdrag. Renten vil også typisk være lavere, hvis du vælger en nyere båd. Derfor kan det ofte blive dyrt at købe en ældre båd.

Derudover er de løbende udgifter også ofte væsentlig højere på en ældre båd, da meget skal skiftes og renoveres. Hvis det er første gang du skal være bådejer, så får du lige en god tommelfingerregel herfra. Du skal forvente, at alting er 3 gange dyre at fikse til din båd, end det er hvis du skulle gøre det på dit hus.

Dette kommer bag på de fleste, så hvis du skal lave en god handel på en gammel båd, så kræver det ofte, at du selv kan klare de fleste opgaver. Derfor er det ofte dyrt på den lange bane at købe billigt!

3 gode råd inden du låner til en båd

  • Investér i kvalitet fra starten: Når du overvejer at købe en brugt båd, kan det være fristende at gå efter den billigste mulighed, selvom den kræver masser af reparationer og opgraderinger. Men husk, at bådudstyr ofte er dyrt, fordi det skal kunne holde til havmiljøet. Det kan være en bedre idé at investere lidt mere i en båd, der allerede er i god stand. Det kan spare dig for mange bekymringer og penge i det lange løb.
  • Pas på dit budget: Det er vigtigt at købe en båd, som du har råd til at eje og vedligeholde uden at stramme for meget på økonomien. Det er ikke sjovt at eje en flot båd, hvis du hele tiden skal bekymre dig om økonomien. Overvej derfor, hvor meget du er villig til at bruge på din båd, og hold dig inden for det budget. Det er bedre at have en lidt mindre eller ældre båd, som du kan nyde uden bekymringer.
  • Lav et realistisk budget: Ud over prisen på selve båden er der også andre omkostninger, du skal tage højde for, når du køber en båd. Disse omfatter omkostninger som bådplads, transportomkostninger (hvis du skal have båden sejlet hjem eller transporteret), indkøb af udstyr og opgraderinger til båden samt nødvendigt sikkerhedsudstyr som redningsveste og sejlertøj. Sørg for at lave et realistisk budget, der tager højde for alle disse omkostninger, så du ikke bliver overrasket.

Andre udgifter ved anskaffelse af en båd

Bådplads: Prisen og tilgængeligheden af en bådplads kan variere afhængigt af din placering og havnens popularitet. Det er vigtigt at budgettere for bådpladsomkostninger, da de kan udgøre en betydelig del af dit årlige bådbudget.

Hjemtransport: Hvis du ikke køber båden lokalt, skal du overveje omkostningerne ved at få båden sejlet hjem eller transporteret på land. Dette kan variere afhængigt af bådens størrelse og afstanden, den skal transporteres.

Indkøb, udskiftning eller opgradering af udstyr: Når du køber en båd, kan der være behov for at investere i ekstra udstyr som navigationsinstrumenter, fortøjninger, fendere, telte til cockpit og andet udstyr. Især hvis du køber en brugt båd, kan der være behov for opgraderinger eller udskiftninger af visse komponenter.

Redningsveste og sejlertøj: Sikkerhed kommer først på vandet. Du skal budgettere for indkøb af redningsveste og passende sejlertøj, både til dig selv og dine gæster, hvis det ikke allerede følger med båden.

Vedligeholdelse: Efter hver sæson skal din båd op af vandet og rengøres, poleres og males. En tommelfingerregel er at man ca. bruger 15-30% af bådens købsværdi på vedligeholdelse hvert år. Hvis du ikke selv gider gøre den slags, kan du få hjælp af profesionelle fx Oceanready.

Certifikater: Du båd vil med 9 ud af 10 gange kræve at du har et certifikat, før du må sejle den. Det kan være et speedbådskørekort eller et duelighedsbevis.

At have et klart overblik over alle disse omkostninger og inkludere dem i dit samlede budget vil hjælpe dig med at træffe en mere informeret beslutning, når du anskaffer dig din båd. Det vil også bidrage til at sikre, at du har midler til at nyde din bådoplevelse uden økonomisk stress.

Vil du gerne have lidt flere godt råd, inden du køber din første båd, så læs med her

Indholdsfortegnelse

Hop ombord på et sejlerkursus

Sejlgo tilbyder et bredt udvalg af sejlerkurser og er det perfekte valg for alle, der ønsker at lære at sejle med en professionel og underholdende tilgang. 

Kursister hos Sejlgo i Svendborg
Scroll to Top

Vil du have alle de nødvendige tips og tricks på vandet og ved kajen? 🚤

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Vi holder dig opdateret på hvad der sker i sejlerverden. Pst.. Vi spammer ikke din indbakke ☺️