fbpx

Klargøring af båd til ny sejlersæson

I dette blogindlæg kan du læse om:

  • Tjek din båd for skader og fugt
  • Klargøring af skroget
  • Bundmaling og slibning
  • Fribordet
  • Klargøring af bådkaleche
  • Opfrisk din aptering

Tjek din båd for skader og fugt

Inden du går i gang med det egentlige arbejde, er det en god ide at danne dig et indtryk af bådens generelle tilstand. Start med at gå stativ og presenning igennem. Herefter ser du ror og anoder efter for tæringer. Tjek også at impellerne er bevægelige og fungerer, som de skal og vande kan løbe væk.

  • Efterse bådstativ og bådpresenning.
  • Tjek ror for tæringer.
  • Se anoder efter for tæringer.
  • Tjek at gummiet på impellerne ikke er blevet hårdt og at de er intakte.

Klargøring af skroget

Du kan med stor fordel rengøre skroget, når båden tages op i efteråret. På dette tidspunkt er den nemlig lettere at gøre ren. Hvis du ikke lige havde fået det klaret, så bør du bruge en højtryksspuler.

  • Rens med glasfiber rens til at fjerne rester af voks, salt, sod og olie. Brug en nylon skurevamp med håndtag. Vælg mellem en fin, mellem og grov svamp alt efter, hvor beskidt båden er.
  • Skyl efter med vand.
  • Tjek for ridser og skader i glasfiberen. Husk altid at affedte med acetone, før du fixer skaderne med gelcoatspartel.
  • Få fribordet rent og blankt med poleringscreme. Brug enten poleringsmaskine, polertwist eller poleringsklude dertil. Polering af fribordet handler ikke kun om æstetik. Hvis du giver dit fribord den rette behandling, er det beskyttet mod UV-stråler, hvilket øger levetiden.
  • Efterfølgende vokses båden med en god voks til glasfiber.

Sådan gør du – bundmaling og slibning

Bundmaling gives i udgangspunktet én gang om året, og det er klar mest oplagt at gøre det under forårsklargøring. Start med at skrabe krakeleret bundmaling af. Dernæst sliber du skroget. Det er vigtigt, at du benytter en slibemaskine med opsamler til det giftige støv, samt at du har det nødvendige personlige sikkerhedsudstyr på. Giv nu primer efter anvisningerne på produktet, normalt af flere omgange. Når processen er afsluttet, giver du bundmaling. Følg anvisningerne.

Et godt tip:

”Sørg for at primer og bundmaling er 2 forskellige farver, så det er nemt at se forskellen.”

Er din bundmaling krakeleret? Så skal den skrabes af, da det kan være et tegn på, at der er for mange lag maling på båden. Hvis man påfører en ny frisk bundmaling oven på en, som er dårligt vedligeholdt, vil den nye ikke holde ved.

Hvis det lyder som din båd, så følg følgende råd:

  • Skrab først malingen af med en lakskraber.
  • Slib til. Lån eller køb en slibemaskine med støvopsamler, da det giftige bundmalingsstøv ikke må inhaleres og spredes ud i havnen. Det er også en god idé at dække de overflader til, hvor støvet ikke skal ende op. Husk personlig beskyttelse, i form af sikkerhedsbriller, støvmaske, overtræksdragt og arbejdshandsker.
  • Vask og støv af.
  • Giv den en primer fortyndet 10%. Det gør det nemmere at se ridser og huller. Samtidig holder spartlen bedre fast.
  • Brug glasfiberspartel og et rullesæt til ridser og huller.
  • Giv så en primer igen, for at forhindre at vandet trænger ind til glasfiberen. Gør gerne dette flere gange, men følg produktets anvisning.
  • Brug så en god bundmalingspensel, til at påføre en ny bundmaling. Husk at bruge samme type bundmaling, som sidste år. Bland ikke selvpolerende bundmaling med en almindelig type bundmaling. Husk at temperaturen skal være minimum 10 grader og helst 15 grader, for at bundmalingen hæfter og tørrer bedre. Se også anvisningen på emballagen.
  • Tjek og udskift dine zinkanoder og akselanoder.
Huskelisten:
Lakskraber Glasfiberspartel
Sikkerhedsbriller Rullesæt til glasfiberspartel
Arbejdshandsker Bundmaling
Støvmaske Bundmalingspensel
Overtræksdragt Zinkanoder
Slibemaskine med støvopsamler Akselanoder

Sådan får du fribordet flot

Det yderste lag af af fribordet på moderne glasfiberbåde er lavet af gelcoat. Gelcoaten skal beskytte båden mod vejr og vind. Desværre er solens UV-stråler hårde ved gelcoaten, og den bliver langsomt nedbrudt.

Du kan dog gøre meget for at give gelcoaten de bedste betingelser for at holde solens ødelæggende virkning stangen. En årlig polering og efterfølgende voksbehandling er det bedste værktøj, du kan tage i brug for at forlænge gelcoatens levetid.

Det skal du bruge

  • Rengøringsmiddel til gelcoat (nogen har også god erfaring med billig WC-rens)
  • Blød børste
  • En masse klude. Mikrofiberklude er gode.
  • Polermaskine (hvis du ikke vil få meget tunge arme)
  • Rubbing (kun hvis der er mindre ridser)
  • Polermiddel
  • Voks
  • En forstøver med vand

Trin 1: Vask fribordet rent

Begynd med at vaske hele fribordet ned. Efter en sæson og evt. en vinter på land skal der nok være noget snavs eller en fugleklat at vaske væk. Det er vigtigt at få fribordet godt rent, inden du går i gang med selve poleringen. Ellers risikerer du, at polermaskinen blot fordeler snavset på overfladen.

Brug et rengøringsmiddel, der egner sig til opgaven. Der findes mange gode specialprodukter. Det vigtigste er dog, at alt overfladesnavs bliver vasket væk. En blød børste er god til opgaven.

Trin 2: Rubbing (kan ofte springes over)

Marine rubbing er et polermiddel, der er lidt grovere end den fine polish, som normalt benyttes. Den kan indeholde slibekorn og er hårdere ved overfladen. Kæmper du med mindre ridser eller oxidering i gelcoaten, kan polering med rubbing være en god ide, inden du foretager den fine polering. Rubbing kan også benyttes på mindre områder, der trænger til ekstra grundig behandling. Polering med rubbing foretages på samme måde som den fine polering. 

Trin 3: Polering

Selve poleringen er enkel. Put lidt polermiddel (det kaldes ofte marine polish) på polermaskinens svamp og fordel det på et lille område på fribordet, før du tænder for maskinen.

Start på laveste hastighed, og forøg gradvist hastigheden. Hvis du kører med for høj hastighed eller har puttet for meget polermiddel på, opdager du det hurtigt. Så vil polermidlet sprøjte og svine. Prøv dig frem, til du har fundet en god arbejdsgang.

Det er godt at have en forstøver med vand ved hånden. Hvis polermidlet bliver sejt, kan du give det et sprøjt vand, og så er det til at arbejde med igen. 

Tag et lille område ad gangen, og bliv ved med at polerer, til gelcoaten skinner.

HUSK! Et par sikkerhedsbriller eller et par billige solbriller, så du kan beskytte øjnene mod sprøjt.

Trin 4: Voks

Når båden er poleret og står skinnende og flot, er det tid til at forsegle gelcoaten med voks. Voksen er vandafvisende og beskytter gelcoaten mod UV-stråler. Den ligger en slags hinde over gelcoaten og sikrer, at dit gode arbejde holder sig pænt hele sæsonen.

Voks

En voksbehandling holder i ca. et ½ år. Derfor anbefales det at give voks to gange om året og mindst en gang.

Påfør voksen med en svamp eller klud på et mindre område adgangen – typisk ca. 1 m2 . Voksen skal nu tørre op, til den bliver mat. Det er forskelligt fra voks til voks, hvor lang tid det tager og afhænger også af temperaturen.

Når den er mat, tørres den overskydende voks af, mens den gnubbes ind i gelcoaten. Det kan både gøres med håndkraft med klude (gerne mikrofiberklude) eller med en polermaskine. Til voksen skal du bruge et lammeskind på maskinen eller et andet produkt der er egnet til formålet.

Klargøring af bådkaleche

Har du opbevaret kalechen derhjemme vinteren over, så er det nu tid til at gennemgå og imprægnere den. Her er det vigtigt, at kalechen er helt ren og tør, for at imprægneringen virker efter hensigten. Benyt pensel eller malerrulle til at fordele produktet på kalechen.

  • Vask din bådkaleche med ferskvand og kalecherens i et badekar eller stort kar.
  • Hvis du finder jordslag, så vask med en god jordslagsfjerner.
  • Hæng kalechen op, og lad den tørre helt.
  • Kalechen skal være helt tør, når kalechen skal imprægneres. Brug en pensel for bedre at arbejde produktet ind i stoffet, være mere præcis og opnå en holdbar imprægnering. En forstøver eller malerrulle er en anden mulighed, men da det sprøjter og kan sprede sig uhensigtsmæssigt til kalecheruden og glasfiberen, anbefales det ikke.

Et godt tip:

”En kaleche-imprægnering med farver, som matcher din bådkaleche, kan være en god måde at opfriske en ellers falmet bådkaleche.”

Huskelisten:
Jordslagsfjerner
Badekar eller stort kar
Kaleche imprægnering
En pensel

 

Opfrisk din aptering

Flot og vedligeholdt træværk er noget, der virkelig spreder en indbydende stemning på båden. Ofte er bådens aptering fremstillet i teak eller lignende træsorter, som skal behandles med omhu. Slib altid med årene og undgå at bruge for mange kræfter. Start med at give en gang teakrens og indarbejd produktet grundigt med en børste. Herefter kan du med fordel give teakbleger, inden du behandler apteringen med teakolie. Til slut giver du en gang god lak med en lakpensel.

Et godt tip:

”Poler og slib aldrig på tværs af årene i træet, da du vil få slibespor som er uoprettelige. Undgå at presse, hvis du bruger en rystepudser.”

  • Dit dæk, som oftest er lavet af teaktræ, skal vaskes med teakrens ved hjælp af skuresvampe og en skurebørste. Skyl så efter.
  • Påfør en teakbleger, lad det sidde i et par minutter, og skyl efter med vand. Teakbleger bringer farve og struktur frem i træet.
  • Med en svamp, pensel eller klud skal du påføre teakolie. Lad det sidde i 30 min, tør af og poler let med en klud. Teakolie beskytter træet mod skidt og giver træet en smuk gylden farve.
  • Indenfor skal du fjerne den gamle lak med en slibeblok og sandpapir. Slib ned til rent træ, men pas på med ikke at slibe for meget af.
  • Brug derefter en lakpensel til at lakere med en god lak.


Husk – Følg altid anvisningen på produkterne og gummihandsker!

Huskelisten:
Teakrens Gummihandsker for beskyttelse
Teakbleger Lakfjerner
Teakolie Lak
En pensel, svamp eller klud Lakpensel
En klud til at tørre af med  

 

 

Et godt tip:

”En god huskeregel om glasfiber er, at jo bedre du er til at vedligeholde det, jo længere holder det sig flot og glansfuldt. Så rengør den grundigt hver gang. Det gør også forårsklargøringen af din båd nemmere og hurtigere.”

 

Huskelisten:
Højtryksspuler Poleringsmaskine
Stærk glasfiberrens Poleringscreme
Skuresvamp med håndtag Gelcoatspartel
Skurenylon svamp (fin, mellem el. hård) Polertwist                              
Glasfibervoks

Oceanready bådpartner

Sejlgo har indgået et samarbejde med oceanready, som hjælper bådejere med bådservice, bådopbevaring, klargøring og polering af både.

Indholdsfortegnelse

Hop ombord på et sejlerkursus

Sejlgo tilbyder et bredt udvalg af sejlerkurser og er det perfekte valg for alle, der ønsker at lære at sejle med en professionel og underholdende tilgang. 

Kursister hos Sejlgo i Svendborg
Scroll to Top

Vil du have alle de nødvendige tips og tricks på vandet og ved kajen? 🚤

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Vi holder dig opdateret på hvad der sker i sejlerverden. Pst.. Vi spammer ikke din indbakke ☺️