fbpx

Hvornår er en båd planende?

hvornår er en båd planende

En båd anses for at være planende, når den løfter sig op på vandoverfladen og glider over vandet i stedet for at skære igennem det. Dette sker typisk, når bådens hastighed øges, og der opstår tilstrækkelig opdrift til at overvinde vandets modstand.

Hvornår må du sejle en planende båd?

I henhold til danske love og regler kræves et speedbådscertifikat, når følgende betingelser er opfyldt:

Bådens længde: Din båd skal være mellem 4 og 15 meter lang for at kræve et speedbådscertifikat.

Bådens planingsevne: Båden skal være i stand til at opnå planingstilstand. Dette betyder, at den skal kunne løfte sig op og glide over vandoverfladen ved en vis hastighed.

Fremdrivningseffekt: Fremdrivningseffekten, målt i kilowatt (kW), skal være mindst lig med eller større end kvadratet på skroglængden plus 3.

Undtagelser: Der er også undtagelser fra kravet om et speedbådscertifikat. Førere af planende fritidsfartøjer med en skroglængde under 4 meter og en fremdrivningseffekt på 19 kW eller derover skal også have et certifikat.

Indholdsfortegnelse

Hop ombord på et sejlerkursus

Sejlgo tilbyder et bredt udvalg af sejlerkurser og er det perfekte valg for alle, der ønsker at lære at sejle med en professionel og underholdende tilgang. 

Kursister hos Sejlgo i Svendborg
Scroll to Top

Vil du have alle de nødvendige tips og tricks på vandet og ved kajen? 🚤

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Vi holder dig opdateret på hvad der sker i sejlerverden. Pst.. Vi spammer ikke din indbakke ☺️